Koti kilpailutuksetta, kiitos!

21.11.2016

Ida Kettunen ja Aura Kasikisydän ovat vantaalaisia vammaisaktiiveita.
Ida Kettunen ja Aura Kasikisydän ovat vantaalaisia vammaisaktiiveita.

Vammaisten ja muiden erityisryhmien oikeus laadukkaaseen ja pysyvään hoitosuhteeseen on turvattava. Kun hoiva- ja asumispalvelut ovat ihmiselle elämisen edellytyksiä, ei niitä valittaessa voida asettaa hintaa etusijalle ja kilpailuttaa ihmisten koteja.

Vammaisten ja muiden hoivapalveluiden käyttäjien näkökulmasta hankintalain soveltaminen palveluihin on monessa tapauksessa merkinnyt hoitosuhteiden muuttumista pätkiksi ja kodin joutumista vasraran alle kunnan talouden heikentyessä.

Suomalaiset lainsäätäjät ovat hankintalain valmistelussa jälleen kerran käyttämässä EU:ta tekosyynä muutoksille, joita unioni ei ole vaatinut. Suomi on soveltanut hankintalakia niin, että hoivapalvelumarkkinat on avattu kansainvälisille yrityksille. Tämä olisi ollut EU-lainsäädännön puitteissa mahdollista estää, mutta kokoomuksen linjalla olleet hallitukset ovat suosineet ylikansallisia yrityksiä ja samalla heikentäneet suomalaisten palveluntuottajien asemaa.

Kun hankintalain muutos nyt tulee eduskuntakäsittelyyn, tarjoutuu mahdollisuus sen muuttamiseen. Vammaisten oikeus kotiin on turvattava, ja poistettava hankintalain piiristä niin asumis- kuin muutkin pitkäaikaisen hoidon palvelut.

Suomen kommunistinen puolue 21.11.2016

Alkuperäinen uutinen