Suuri Kaivospeli

10.11.2016

Mistä Talvivaarassa on kyse? Kuka pelaa ja kenen rahoilla?
Mistä Talvivaarassa on kyse? Kuka pelaa ja kenen rahoilla?

Miksi Talvivaaran kaivos sai luvan toimintaan ja on voinut jatkaa sitä vuosia, vaikka kaivos ei ole missään vaiheessa täyttänyt ympäristönormeja? Mitä tarkoittaa Green Mining? Onko vihreälle kaivosteollisuusmaineelle katetta?

Vapaa toimittaja ja kirjailija Rita Dahl tarkastelee näitä kysymyksiä pamfletissa Suuri kaivospeli. Kirjassa eritellään tapaus Talvivaaran lisäksi muita Suomen kaivoksia koskevia ratkaisuja. Se paljastaa vastuullisen kaivostoiminnan iskulauseiden takaa hyvä veli –verkostot ja vastuunpakoilua.

Pamfletissa arvioidaan Suomen kaivospolitiikkaa myös kansainvälisesti vertaillen ja osana globaalia taloutta. Samalla kerrotaan kansalaistoiminnasta, elinkeinonsa Talvivaaran takia menettäneistä kalastajista ja pohditaan ihmisten vaikutusmahdollisuuksia.

Rita Dahl on seurannut Suomen kaivoksista käytyä keskustelua ja kansalaistoimintaa jo usean vuoden ajan. Hän on julkaissut tätä ennen 16 teosta, niin kaunokirjallisuutta kuin tietokirjoja.

Pamfletti ilmestyy marraskuun puolivälissä. Kirjan julkaisee Kustannusyhtiö TA-Tieto Oy. Kirjassa on 152 sivua ja kuvia kaivoskamppailuista eri puolilta maata. Kirjaa saa Tiedonantajan kautta 15 euron hintaan.

Alkuperäinen uutinen