Soten ”valinnanvapaus” – miljardikaappaus terveysfirmoille

22.5.2017

Väestönikääntyminen lisää markkinoita terveyspalveluille ja hallitus tekee parhaansa, että terveysfirmat pääsevät esteettä niille markkinoille.
Väestönikääntyminen lisää markkinoita terveyspalveluille ja hallitus tekee parhaansa, että terveysfirmat pääsevät esteettä niille markkinoille.

Sipilän hallituksen sote-hankkeeseen Kokoomuksen ajama terveyspalvelujen valinnanvapaus ei tarkoita sitä, että palvelujen käyttäjille tulisi joitakin uusia valinnan mahdollisuuksia.

Päin vastoin terveyspalvelujen tarvitsijat ohjataan suorasukaisesti suurten terveysalan yritysten asiakkaiksi ja niiden voitontavoittelun välikappaleiksi. Tämä tarkoittaa valtavaa verovarojen siirtoa alan yrityksille, jotka useimmiten ovat ulkolaisten sijoittajien rahoittamia ja omistamia.

Yksityiset terveysalan yritykset ovat kritisoineet hallituksen esitystä siitä, että korvaukset palveluista ovat liian alhaiset. Tämä tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen nousua viimeistään siinä vaiheessa kun siirto yksityisille yrityksille on suoritettu ja niille on luotu monopolinomaiset toimintaedellytykset. Kun ”valinnanvapaus” on antanut niille lähes pysyväisluontoiset asiakassuhteet, ei hintojen nousulle ole mitään rajoja.

Hallituksen sote-hanke on perimmiltään puhdas yksityistämisoperaatio, joka tulee heikentämään terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua. Sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamisen tavoitteet ovat jääneet taka-alalle ja sen sijalle on astunut raaka bisnes ja voitontavoittelu.

SKP:n Uudenmaan piirijärjestö vaatii sote-hankkeen hylkäämistä ja sosiaali-ja terveyspalvelujen parantamista ja kehittämistä julkisena toimintana kunnallisen itsehallinnon puitteissa.

SKP:n Uudenmaan piirijärjestön vuosikokous 18.5.2017