Kaikki tuki Nobinan kuljettajien lakolle

22.9.2017

SKP:n Uudenmaan piirkomitena jäsen Ossi Kähmi työskentelee Nobinan linja-autonkuljettajana.
SKP:n Uudenmaan piirkomitena jäsen Ossi Kähmi työskentelee Nobinan linja-autonkuljettajana.

Kun pääluottamusmiehen asemaa uhataan, ei työntekijöille jää muuta vaihtoehtoa kuin puolustautua lakolla. Nobinan työntekijöiden reaktio on oikea ja näyttää heidän olevan tosissaan oikeuksiensa suhteen.

Pääluottamusmiehen koskemattomuus on ehdoton edellytys sille, että työntekijät voivat luottaa saavansa tarvitsemansa tuen silloinkin kun työnantaja toimii asiattomasti tai jopa lainvastaisesti. SKP:n Uudenmaan piirijärjestö tukee Nobinan työntekijöiden mielenosoituslakkoa, jossa oli kyse tästä perustavaa laatua olevasta oikeudesta.

Nobinan lakko osoittaa, että ay-liikkeen perustasolla ollaan valmiita käyttämään joukkovoimaa työntekijöitten etujen puolustamiseksi. On selvää, että jos taistelu oikeuksista ei ole jatkuvaa, on työnantaja heti valmis heikentämään työntekijöiden asemaa. Siksi ei pidä antaa tuumaakaan periksi ja työntajien mielivalta on torjuttava alkutekijöihinsä.

Lakkoa on julkisuudessa koetettu leimata turhaksi ja tarpeettomaksi. Tämä on ollut valtamedian yleinen linja jo pidempään. Lakot pyritään leimaamaan kiusanteoksi ja häiriköinniksi, vaikka lähes kaikki niitä kritisoivat itse nauttivat yleissitovien työentosopimusten suojasta, 5-päiväisestä työviikosta, 8-tuntisesta työpäivästä ja muista ayliikkeen aikaansaamista eduista.

Nobinan työntekijöiden ja AKT:n osoittamaa asennetta tarvitaan myös syksyn liittokierroksilla. Työnatajien ja oikiestohallituksen taholta ei ole odotettavissa yhtään leppoisampaa kohtelua, kun työntekijät alkavat vaatia ansaittuja palkankorotuksiaan. Tuloksia voidaan saavuttaa vain tinkimättömällä otteella.