Elämä eläimelle: Hangossa taisteltiin eläinten puolesta!

1.10.2016

Kuvan tapahtumalle piirsi Outi Mentula
Kuvan tapahtumalle piirsi Outi Mentula

Raadolliset eläinkuljetukset saivat ihmiset liikkeelle. Noin kuukausi sitten facebookissa levisi video- ja valokuvamateriaalia eläinkuljetusrekoista Hangon sataman alueelta: käynnistyi vilkas ja kiivas keskustelu. Hangossa on syntynyt eläinten oikeuksia ajava laajapohjainen kansanliike ja aktiivisten kuntalaisten ansiosta Elämä eläimelle -mielenosoitus järjestettiin lyhyellä varoitusajalla.

Tarjottujen kasvisruoka-annosten perusteella tilaisuuteen osallistui yli sata henkilöä. Mielenosoituksessa puhuivat Oikeutta eläimille -järjestön Wille Luosa, Salainen päiväkirja eläintiloilta -teoksen kirjoittaja Eveliin Lundqvist sekä hankolaiset Teemu Köppä ja kommunisti Marko Niemi. Tilaisuudessa oli myös avoin mikrofoni, joka veti puoleensa monia eläinten kohtelusta huolestuneita hankolaisia.

 

Puheista poimittua

 

Kommunisti Marko Niemi avasi tilaisuuden ja nosti esille muutamia lihateollisuuteen ja eläinkuljetuksiin liittyviä epäkohtia.

– Eläinkuljetusten valvonnassa on paljon puutteita koko Euroopassa. Pitkät kuljetusmatkat ovat eläimille hyvin rankkoja. Äärimmäisen pitkät kuljetukset altistavat eläimet suunnattomalle kärsimykselle, vakavalle uupumukselle, kuivumiselle, vammoille, pelolle, sietämättömälle stressille ja jopa kuolemalle. On täysin käsittämätöntä ja epäeettistä, että eläimet pakotetaan seisomaan tunteja, jopa päiviä ahtaissa rekoissa, ilman ruokaa tai lepoa.

Eläinoikeusjärjestöjen ja kansalaisten aktiivisuus on eläinoikeuskysymyksissä tällä hetkellä äärimmäisen tärkeää. Sipilän hallitus on leikkauksillaan kurittanut kansaa, eikä se ole tässä suhteessa tehnyt poikkeusta eläinten suhteen: porvaripolitiikka näkyy myös eläinoikeuskysymyksissä.

– Sipilän hallitukselle myönnettiin viime vuonna Anti Animalia -palkinto. Palkinto myönnetään taholle, joka on toiminnallaan heikentänyt eläinten asemaa yhteiskunnassa. Nykyistä hallitusta voidaan perustellusti luonnehtia eläinvihamieliseksi ja eläinsuojeluvastaiseksi.

– Eläinoikeusjärjestöjen ja kansalaisten ruohonjuuritason aktiivisuus eläinoikeuksien puolesta onkin ensiarvoisen tärkeää, koska nykyisen hallituksen toimesta eläinten oikeuksiin ei ole tulossa parannuksia. Ahneuden apostolit ovat nyky-yhteiskunnan suurin vitsaus ja kuten moni tietää, raha määrää tahdit viime kädessä myös lihateollisuudessa!

 

Wille Luosa Oikeutta eläimille -järjestöstä

 

– Eläinkunnassa erityisesti nisäkkäillä on yhtäläinen kyky tuntea kipua, muodostaa sosiaalisia suhteita ja huolehtia jälkeläisistään. Jaamme siis yhtäläiset ja yhtä voimakkaat tunteet näihin asioihin. Vuosi vuoden jälkeen on osoitettu miten eläimet voivat huonosti tehotuotannon rattaissa, myös suomessa. Hangossa tästä on saatu hyvin konkreettinen esimerkki, kun sikojenkuljetusrekat ovat kiinnittäneet huomiota satamassa.

– Nykyinen eläinten tuotanto ei huomioi eläimiä tuntevina yksilöinä. Eläinten oma kokemus ei merkitse, koska eläin on eläin, eli ei-ihminen. Sama kokemus, sama tunne ja sama kärsimys ei ole yhtä arvokas ainoastaan siitä syystä, että kokija ei ole ihminen.

– Eläinteollisuutta kohtaan esitetty kritiikki pyritään usein tukahduttamaan väitteellä, että toiminta on laillista. Laillisuus ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että toiminta olisi eettisesti oikein, eikä kukaan voi rehellisesti väittää sitä, että eläinten kärsimyksen määrä ruoantuotannossa olisi merkityksetöntä.

 

Silmät kaltereiden takana

 

Eveliina Lundqvist opiskeli muutama vuosi sitten eläintenhoitajaksi ja työskenteli opintojensa aikana 20 eri tilalla nähden monenlaisia eläinkohtaloita. Opintojensa aikana Lundqvist näki eläinkuljetusten raadollisuuden.

– Kaikkiin kuljetuksiin liittyi se, että eläimiä lyötiin. Viimeistä eläintä hakattiin, vaikkei se mahtunut liikkumaan eteenpäin, sillä sen lajitoverit olivat edessä. Niinpä sikojen piti nousta toistensa päälle. Siitä aiheutua valtava paniikki ja tappelu kun toisille vieraita sikoja ahdetaan samaan ahtaaseen tilaan.

– Teuraskuljetuksia perustellaan sillä, että porsaita syntyy liikaa. Eihän niitä syntyisi liikaa, jos porsaita ei keinosiemennettäisi eikä eläimiä jalostettaisi siihen, että porsaita syntyy yhdelle emakolle niin paljon, ettei se välttämättä pysty edes imettämään kaikkia. Kaikki on tietyllä tavalla keinotekoista ja olisi tietyllä tavalla helppo myös välttää: älä keinosiemennä, niin porsaita ei synny liikaa.

Lundqvistin mukaan eläimiä aliarvioidaan ja niiden kykyjä ja tarpeita halveksitaan.

– Se, jonka silmät näkyvät teurasauton kaltereiden takaa, on joku, jolla on halu elää, joku, joka tonkisi maata, juoksentelisi ympäriinsä ja kommunikoisi monimutkaisesti.

Lundqvist on ollut vegaani lähes 20 vuotta.

– Aloin kasvissyöjäksi vieraillessani sikalassa ja nähtyäni kuinka ahtaissa oloissa eläimet elivät. 20 vuodessa vegaanien määrä on kasvanut hurjasti, mutta samaan tahtiin eläinten hyväksikäyttö vain pahenee. Siitä on esimerkkinä nämä teuraskuljetukset. Jos haluamme lopettaa eläinten aliarvioimisen ja massa-ajattelun, meidän on nähtävä eläin yksilönä. Meidän tulee karsia omasta kulutuselämästämme pois kaikki, mikä tukee eläinteollisuutta ja nousta barrikadeille.

– Meidän tulee nostaa yleiseen keskusteluun eläinten oikeudet sekä boikotoida laivayhtiöitä, jotka osallistuvat eläinrääkkäykseen kuljettamalla eläviä tuntevia yksilöitä kohti kuolemaa. Vain siten eläimet saavat elämänarvoisen elämän!

 

Nuori hankolainen kasvissyöjä

 

Pinja Louhelainen on 18-vuotias hankolainen ja hän on ollut koko elämänsä kasvissyöjä.

– Osallistuin mielenosoitukseen, koska olen huolissani eläinten hyvinvoinnista, elinolosuhteista ja eläinkuljetuksista, joista aiheutuu eläimille suunnatonta kärsimystä.

– Mielestäni on tärkeää, että epäkohdista puhutaan ja sitä kautta nostetaan yleiseen keskusteluun lihateollisuuden epäeettiset ilmenemismuodot kuten esimerkiksi eläimiä piinaavat kuljetukset.

Miltä sinusta tuntui, kun näit videomateriaalia eläinkuljetuksista Hangon satamassa?

– Se oli kamalaa katseltavaa: tuntui pahalta ja sattui. Tuskinpa monikaan haluaisi, että omaa lemmikkiä kohdeltaisiin samalla tavalla kuin eläimiä kuljetusten aikana. Kuljetukset ovat yksinkertaisesti väärin ja täysin anteeksiantamatonta eläinrääkkäystä: ne pitäisi lopettaa kokonaan, Louhelainen päättää.

 

Silminnäkijä puhuu!

 

Håkan Henrik Nordström on ammattikuljettaja. Hän on nähnyt eläinkuljetuksia Hangon sataman alueella.

– Se on ollut järkyttävää katseltavaa. Lastaukset sujuvat välillä paremmin ja välillä huonommin. Jos sikojen lastausta menee lähelle katsomaan, kuskit saattavat suuttua siitä.

– Soitin kerran poliisille, kun näin kuskien kohtelevan sikoja törkeästi, mutta poliisi ei tullut paikalle. Soitin myös eläinlääkärille, mutta hänkään ei kerinnyt tulemaan seuraamaan tilannetta.

Mikä on pahinta mitä olet nähnyt?

– Se kun sikoja on lyöty lapiolla. Sikojen huonoon kohteluun on ainakin oman kokemukseni perusteella hyvin hankala vaikuttaa. Aina vedotaan siihen, että laki toteutuu, koska tarkastajat eivät näe tapausten nurjaa puolta lainkaan: kuljettajat kohtelevat sikoja eri tavalla silloin, kun tarkastajat ovat paikalla. Tilanne on äärimmäisen vakava ja samalla siihen on hankala puuttua: paljon olisi joka tapauksessa parannettavaa.

 

Marko Niemi

Toimittaja, Hanko