Kapitalismi kaipaa jälleen pelastusta! Porvoon osaston kannanotto

19.4.2020


Kapitalismi kaipaa jälleen pelastusta

 

Taas kerran on käynyt niin, että kapitalismi on kriisissä. Koronaviruspandemian aiheuttamat sairastumiset, kuolemat ja niiden välttämiseksi asetetut rajoitukset ovat ajaneet monien alojen yritykset maailmanlaajuisesti ahdinkoon. IMF:n määritelmän mukaan maailmantalous on taantumassa jo silloin, kun sen kasvuvauhti on alle 2.5 prosenttia vuodessa. Tällä hetkellä arvioidaan että tänä vuonna maailmantalous painuu noin 3 prosenttia pakkaselle, Suomen talouden arvioidaan supistuvan 5,5 prosenttia. Vaikka tätä tkapitalismin kriisiä nyt väitetään vain koronapandemian aiheuttamaksi, niin kriisin ainekset olivat jo olemassa ennen pandemiaa, pandemia vain oli se viimeinen korsi joka katkaisi kamelin selän.

 

Taas kerran on käynyt niin, että hädän hetkellä kapitalistit huutavat yhteiskuntaa apuun, vaikka vielä hetki sitten he vaativat "tehottoman" hyvinvointivaltion alasajoa, yksityistämisiä ja verojen alentamisia. Kuorossa kapitalistit nyt toistelevat, kuinka kaikki olemme samassa veneessä, mutta silloin emme ole samassa veneessä kun työläisten tekemän työn tuloksia jaetaan. Kapitalistien onneksi apua on tullut ja on tulossa lisää. Euroopan vakausmekanismin EVM:n, Euroopan investointipankin, ja EU-komission avulla pelastetaan pankkeja ja muuta yksityistä sektoria

 

Jo useampana keväänä olemme saaneet lukea lehdistä otsikoita siitä, miten satumaisen suuria osinkoja yritysten omistajat nostavat itselleen. Tänä keväänä monet yritykset ovat samaan aikaan irtisanoneet ja lomauttaneet työntekijöitään ja samaan aikaan maksaneet osinkoja. Tämä ei ole oikein. Nyt kun yhteisistä rahoista esimerkiksi EKP:n arvopapereiden osto-ohjelman muodossa tehdään tulonsiirtoa keinottelijoille, odotettavissa on taas kaikkien aikojen osinkokevät ensi keväänä.

 

Naomi Klein kirjoitti 13 vuotta sitten kirjan Tuhokapitalismin nousu, jossa hän kuvasi miten valtaapitävät käyttävät yhteiskunnan shokkitiloja hyväkseen tehdäkseen työväenluokkaa kurittavia muutoksia, joita normaalitilanteessa ei kukaan hyväksyisi. Suomessakin olemme jo porvaripoliitikkojen suusta kuulleet, että kunhan tämä kriisi on selätetty, koittaa maksun aika ja joudumme tekemään monia "kipeitä päätöksiä". Nämä kipeät päätöksethän aina tarkoittavat sitä, että palveluja leikataan, ulkoistetaan ja yksityistetään ja valtion roolia pienennetään, työehtoja heikennetään, ammattiliittojen asemaa murennetaan. Pandemia on osoittanut miten huonosti kapitalismi pystyy kriisejä hoitamaan. Elintärkeiden suojavarusteiden ja hengityskoneiden hankinnassa pätevät viidakon lait ja vahvemman oikeus jyrää perinteiset tavat ja sopimukset. Myös äärioikeisto odottaa tilaisuuttaan käyttää ihmisten tyytymättömyyttä omien päämääriensä ajamiseen.

 

Useimmat varmaan ajattelevat, että tämän pandemian jälkeen voidaan palata takaisin normaaliin. Normaali tarkoittaa ainakin luonnon ja ilmastonmuutoksen kannalta sitä, että jatkamme kiihtyvällä tahdilla luonnonvarojen ylikulutusta, luonnon monimuotoisuuden tuhoamista ja ilmastonmuutoksen kiihdyttämistä niin pitkälle, ettei enää mitkään toimenpiteet pelasta meitä. Normaalitila on se alkuperäinen ongelma.

 

Nyt kun me ihmiset elämme pandemian takia hiljaiseloa ja ostamme vain sitä mitä oikeasti tarvitsemme, huomaamme mistä kaikesta turhasta voimme luopua. Voisimmekin käyttää tätä yhteiskunnan shokkitilaa nyt kerrankin hyväksemme ja emme palaisikaan takaisin siihen kiireiseen kulutuskeskeiseen elämäntapaan, vaan muuttaisimme omien tapojemme lisäksi myös yhteiskunnan suunnan pysyvästi kohti kestävää, kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti kohtelevaan ja luonnon kanssa harmoniassa olevaan talousjärjestelmään. Yhteiskuntaan, jossa jokainen tekisi parhaansa muiden hyväksi ja saisi itselleen vastineeksi sen mitä tarvitsee.

 

 

SKP:n Porvoon osasto