Kuntapolitiikkaan tarvitaan käänne

15.3.2021

– Lapset ja nuoret valtion ja kuntien politiikan kärkeen! vaatii vantaalainen kuntavaaliehdokas Eeva Kaukoluoto.
– Lapset ja nuoret valtion ja kuntien politiikan kärkeen! vaatii vantaalainen kuntavaaliehdokas Eeva Kaukoluoto.

Vantaalaisen Eeva Kaukoluodon mielestä Suomesta on jo pitkään puuttunut tietoinen kunta-, lapsi- ja nuoriso- ja perhepolitiikka. – Lapset ja nuoret valtion ja kuntien politiikan kärkeen! vaatii Kaukoluoto.

Kuntien toimintaedellytysten alasajo, tuloerojen kasvattaminen, lapsiperheiden ja lasten köyhdyttäminen, kunnallisen varhaiskasvatusoikeuden karsiminen ja pirstaloinen, lapsilisien jäädyttäminen sekä lastensuojelutarpeen yhä jatkuva kasvutrendi käynnistyivät samanaikaisesti 1990-luvun alusta. 

Vantaalaisen Eeva Kaukoluodon mielestä Suomesta on puuttunut tietoinen kunta-, lapsi- ja nuoriso- ja perhepolitiikka.

– Näitä on toteutettu lähinnä valtiovarainministeriön virkamiesten laskelmiin pohjautuvana kaaosmaisena leikkauspolitiikkana. Se on johtanut laaja-alaiseen yhteiskunnalliseen turvattomuuteen, hallitsemattomaan eriarvoistumiseen ja myös syntyvyyden laskuun. Se on ajanut kansalaisia, myös lapsiperheitä ruokajonoihin sekä pitkittyvään ja periytyvään köyhyyteen, toteaa pitkän linjan kasvatusalan ammattilainen ja filosofian tohtori.  

Kunnat avainasemassa

SKP:n sitoutumattomana kuntavaaliehdokkaana oleva Kaukoluoto huomauttaa, että hälyttävimpiä, yhteiskunnallisesti kestämättömimpiä tuloksia ovat kymmenien tuhansien nuorten ja keski-ikäisten miesten syrjäytyminen sekä lasten ja nuorten mielenterveysongelmien raju lisääntyminen.

– ”Olemme osa Euroopan unionia” -politiikka – mukaan lukien kansallisesti kestämätön raha- ja budjettipolitiikka sekä kymmenien miljardien eurojen asehankinta valtiollisine vihapuheineen naapurimaata vastaan – ovat luoneet mustenevan varjon kuntien ja koko kansakunnan tulevaisuuden ylle. Korona ja EU-kytkentäinen koronapolitiikka ovat syventäneet entisestään suomalaisen yhteiskunnan kriisiä – yritystuet on tietysti hoidettu. 

Kaukoluodon mukaan kriisien ennaltaehkäisyssä ja hallinnassa sekä hyvinvoinnin edistämisessä kunnat ovat olleet ja ovat edelleen avainasemassa.

– Haluan vaikuttaa kuntien ja erityisesti kotikuntani Vantaan kehittämiseen itsehallinnollisena "elämänyhteisönä". Sekä koulutukseni että koko työurani on liittynyt kunta-alan ihmistyön ammatteihin painopisteenä varhaiskasvatus, jonka historiallisesta ja yhteisöllisestä kehittämisestä tein väitöstutkimukseni, sekä lastensuojelu, jossa muun muassa loimme yhdessä lastensuojelulaitosten kanssa Työyhteisövalmentaja-mallin.

– Lapset ja nuoret valtion ja kuntien politiikan kärkeen! vaatii Kaukoluoto.

Eeva Kaukoluodon kuntateesit:

  • Lapsilisien merkitys palautettava tuntuvilla korotuksilla
  • Vähävaraisille ja yksinhuoltajaperheille erityislapsilisä
  • Kodin ulkopuolelle sijoitetuille lapsille perustettava lapsilisä-säästötili käytettäväksi huostaanoton päättymisen jälkeiseksi paluutueksi
  • Myös kotihoidontukilasten oikeus maksuttomaan varhaiskasvatukseen turvattava
  • Lastensuojelu säilytettävä lähipalveluna ja kehitettävä kuntien omana toimintana
  • Myös muut lähi- ja perussotepalvelut toteutettava ja kehitettävä kuntien toimintana
  • Lakisääteisiin tehtäviin pohjautuva pitkän tähtäimen kuntapoliittinen ohjelma
  • Valtionosuuksien merkittävä lisääminen välttämätön edellytys kuntien toiminnan turvaamiselle