Kuntien perustehtävät kunniaan!

15.4.2021


Jukka Ahokas tunnetaan Loviisan ja Lapinjärven yhteiskunnallisia asioita käsittelevissä sosiaalisen median ryhmissä tiukkana ja aatteellisena osallistujana. Ahokas on myös ehdolla kevään kuntavaaleissa Suomen kommunistisen puolueen listalla.

”Se on se kommunisti.”

Jukka Ahokas tunnetaan Loviisan ja Lapinjärven yhteiskunnallisia asioita käsittelevissä sosiaalisen median ryhmissä tiukkana ja aatteellisena osallistujana. Ahokas on myös ehdolla kevään kuntavaaleissa Suomen kommunistisen puolueen listalla.

Aate kotoa

Ahokkaan kommunistinen aate on perintöä kotoa. Hän kasvoi 1970-luvulla, radikaalin työväenliikkeen kultakaudella, ja oli mukana muun muassa pioneeritoiminnassa.

Oli pitkälle sattumaa, että Ahokas puolisoineen päätyi reilu kymmenen vuotta sitten Lapinjärvelle.

– Kyllästyin porvarillisen unelman tavoitteluun. Oli omakotitalo pääkaupunkiseudulla, kaikki lelut, mutta elämä oli fyrkan perässä juoksemista ja kulissien rakentamista pikkuporvarillisten arvojen mukaisesti. Se kumisi tyhjyyttään. Oli pakko tehdä jotakin, muistelee Ahokas.

Pariskunta alkoi harkita muuttoa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Lapinjärveltä sitten löytyi sopiva paikka –  sadan kilometrin säteeltä Helsingistä, missä Ahokkaalla on työn lisäksi paljon sukulaisia ja ystäviä. 

Ihmisten paikka elää

Jukka Ahokas haluaisi nostaa kuntien perustehtävät kunniaan: ketä varten kunta on lopulta olemassa.

– Kunta ei ole vain yksikkö, joka luo bisnekselle suotuisaa ympäristöä, vaan ihmisten paikka elää. Kunnassa ihmiset osallistuvat omien, arkea lähellä olevien asioiden hoitamiseen. Tavallisten ihmisten on tärkeää olla mukana päätöksenteossa, muistuttaa Ahokas.

Hänen mielestään ei ole järkevää, jos kunta omatoimisesti esimerkiksi supistaa koulujen määrää. Siitä tulee nopeasti itseään ruokkiva kierre, eikä kukaan lopulta halua asua surkastuvalla paikkakunnalla. 

Ahokas kehottaa kuntia rohkeasti huolehtimaan toiminnoistaan itse. 

– Kunnallisen sektorin kautta voi työllistää ja huolehtia palveluista. Se luo taloudellista toimeliaisuutta kuntiin.

Ulkoistaminen ja yksityistäminen ovat virhesuunta.

– Esimerkiksi vanhuspalveluja ulkoistamalla asukkaille kuuluvaa julkista valtaa siirretään yksityiselle. Samalla sidotaan kunta terveysjätteihin ja niiden voitontavoitteluun ja verosuunnitteluun, jolla nakerretaan valtiota.

Kommunisteille kuntavaalit tärkeä

Tällä hetkellä Jukka Ahokas työskentelee Suomen kommunistisen puolueen Uudenmaan piirin piirisihteerinä. Piiri on väkimäärältään suuri ja monenkirjava, ja etenkin vaalien alla hommaa riittää.

Ahokkaan mielestä kuntavaalit ovat aina kommunisteille tärkeä vaikuttamisen ja näkymisen paikka.

– Kunnallislait ja niiden toimeenpano ovat aikoinaan työläisten kovalla taistelulla voimaan saatu politiikan väline, jota on nykyäänkin syytä käyttää, sanoo Ahokas.