Kapitalismi ruokkii rikollisuutta

30.4.2021


Yhteiskuntamme kuuluu muuttua. Kapitalismi on kaadettava ja korvattava sosialismilla. Vain siten pääsemme eroon sekä varkaista että rikkaista monin verroin suuremmista yhteiskunnan yläkerroksiin pesiytyneistä rikollisista, kirjoittaa Demokraattisen Sivistysliiton pääsihteeri, SKP:n kuntavaaliehdokas Jari Karttunen Vantaalta.

Lueskelin aamulla uutisia, ja silmiini pisti pikkujuttu Alepan kaupparyöstöstä. Naamioitunut nuorimies oli veitsellä uhaten varastanut kassan sisällön saaden saaliikseen muutaman satasen. Kassatyöläiselle seuraamuksena oli hyvin epämiellyttävä kokemus.

Tämä uutinen yhdistyy mielessäni edellisen päivän tapahtumien kanssa. Joku yritteliäs ryysyläisköyhälistön edustaja oli sahannut yön aikana autostani irti katalysaattorin ja varastanut sen. Saaliin arvo on lienee hänelle noin 100€ . Minulle tämä tarkoittaa useamman satasen korjauskustannuksia ja paljon ylimääräistä vaivaa
Molempia tapauksia yhdistää se, että säälittävän pienen rahallisen hyödyn saamiseksi haitataan suuresti toisen ihmisen elämää.

Ensimmäinen tunteellinen reaktio katalysaattorivarkauteen oli luontaisesti kostonhimo ja viha pikkukonnaa kohtaan. Kuinka hän saattoi varastaa jotakin minulle kuuluvaa? Hänet täytyy ottaa kiinni ja laittaa kärsimään tekonsa seuraamuksena, ajattelin. Hetken asiaa pohdittuani kykenin kuitenkin ylittämään turhautumiseni ja aloin miettiä tekoja syvällisemmin.

Todellisuudessa säälittävä katalysaattorivaras ja veitsen kanssa uhitteleva ryöstäjänilkki ovat suoraa seurausta yhteiskuntamme rakenteista ja ihanteista. Elämme kapitalistisessa yhteiskunnassa, joka tuottaa rikollisuutta toimintansa oheisseuraamuksena samaan tapaan kuin se tuottaa köyhyyttä, ympäristötuhoa ja eriarvoisuutta.

Kapitalistinen järjestelmä määrittelee ihmisten kyvyn toteuttaa elämäänsä sen mukaan kuinka paljon hänellä on käytössään vaurautta. Koska järjestelmä ei tarjoa monille riittävästi vaurautta itsensä toteuttamiseen tai edes elämiseen, ei pidä ihmetellä jos se saa ihmiset varastamaan. Lisäksi on vain odotettavaa, että yhteiskunnasta kapitalismin syrjäyttämät purkavat turhautumistaan vandalismin ja jopa väkivallan keinoin.

Lehtien sivuilla esiintyvät uutiset huolestuttavasta nuorisoväkivallasta kielivät tästä ilmiöstä. Jos et tunne kuuluvasi yhteisöön, et myöskään kunnioita sen sääntöjä ja ihanteita. Nuoret jotka ongelmoivat elämäänsä köyhinä ja siten kapitalistisen sosiaalipyramidin pohjalla voivat oikeutetusti kokea, ettei nykyinen yhteiskunta ole heitä varten eikä heidän tarvitse välittää siten sen säännöistä.

Muutenkin yhteiskuntamme ihanteet ovat sellaiset, että ne todellisuudessa kannustavat rikolliseen toimintaan. En tarkoita niitä juhlapuheissa mainittuja ihanteia kuten vapautta, moniarvoisuutta ja ihmisarvojen kunnioittamista. Tarkoitan kapitalismin todellisia ihanteita, joita ovat: omanhyödyn tavoittelu, itsensä toteuttaminen kulutuksen välityksellä ja oikeus rikastua toisia ihmisiä hyödyntäen välittämättä seuraamuksista.

Katalysaattorivarasta ja rikasta kaivosyhtiön ympäristörikoksia tehtailevaa johtoa ajavat samat motivaatiot. Molemmat yrittävät tavoitella kapitalistisen yhteiskunnan ihanteiden mukaisesti rahaa ja sen mukana tulevia mahdollisuuksia, välittämättä seuraamuksista toisille ihmisille.

Oikeisto näkee perinteisesti, että köyhää kannustaa parhaiten vähentämällä hänen vaurauttaan kun taas rikasta kannustetaan parhaiten antamalla hänelle enemmän. En ole koskaan hyväksynyt tätä ristiriitaa. Rohkenen kuitenkin epäillä, että rikollisuuden hoitamisessa asia päinvastoin. Jos yhteiskunta antaisi köyhälle katalysaattorivarkaalle riittävästi säntilliseen elämään olisi luultavaa, että hänellä olisi parempaa tekemistä kun maata keskellä yötä kyljellään vesilätäkössä sahaamassa autostani katalysaattoria. Mikäli rikkaalle kaivosyhtiölle annettaisiin enemmän yritystukea, kannustaisi tämä heitä laajentamaan yritystoimintaansa ja kiihdyttämään rikollista toimintaansa. 

Tässä näkee surullisen faktan yhteiskunnastamme. Se perustuu eriarvoisuuteen ja toisten ihmisten hyväksikäyttöön. Tämän yhteiskunnan rikollisuutta aiheuttavat seuraamukset kuitenkin keskittyvät työväenluokalle ja köyhille. Katalysaattorivarkaan on helpompi pölliä työväenluokan edustajan vanhasta autosta osasia kuin murtautua eliitin edustajan luksusautoon hänen suljetussa autotallistaan.

Jos katalysaattorivaras jäisi kiinni rötöksistään minun ja muiden uhriensa suureksi mielihyväksi, saa hän rangaistuksekseen vankeutta. Rikkaiden tekemää rikollisuutta sekä toimintaa, jonka kuuluisi olla rikollista – mutta ei ole, koska lait on kirjoitettu mahdollistamaan rikkaiden vaurastuminen – ymmärretään, hyväksytään, siedetään ja jopa ihaillaan.  

Yhteiskuntamme kuuluu muuttua. Kapitalismi on kaadettava ja korvattava sosialismilla. Vain siten pääsemme eroon sekä pahaisista katalysaattorivarkaista että rikkaista monin verroin suuremmista yhteiskunnan yläkerroksiin pesiytyneistä rikollisista.
Jari Karttunen
Kirjoittaja on Demokraattisen Sivistysliiton pääsihteeri ja kuntavaaliehdokas Vantaalla.