Kommunisti matkalla valtuustoon Nurmijärvellä

4.5.2021


Nurmijärveläinen Seppo Tarhonen asettui Suomen kommunistisen puolueen ehdokkaaksi, koska tilanne hänen mielestään vaatii. Häntä hirvittää se, mitä rakkaalle asuinpaikkakunnalle on tapahtumassa. Taustalla on Nurmijärven NUUKA-ohjelma. Päättäjät ovat huolissaan Nurmijärven taloudellisesta tilanteesta ja ovat ”palvelutuotannon sopeutusten” varjolla karsimassa tuikitärkeitä julkisia palveluja. Tarhonen ei halua katsoa menoa sivusta. – Pakko ottaa kantaa paikallisiin kysymyksiin. Porvarilla on vain pahat mielessä, hän sanoo.

Tilanne vaatii.

Näin perustelee nurmijärveläinen Seppo Tarhonen asettumistaan kuntavaaliehdokkaaksi kevään vaaleissa. Tarhonen on pesunkestävä kommunisti, joten puolue oli helppo valita: Suomen kommunistinen puolue SKP.

Jo eläkkeellä oleva Tarhonen teki pitkään putkiasentajan hommia kunnalla ja piti kovasti työstään. Nyt häntä hirvittää se, mitä rakkaalle asuinpaikkakunnalle on tapahtumassa.

Taustalla on Nurmijärven NUUKA-ohjelma. Päättäjät ovat huolissaan Nurmijärven taloudellisesta tilanteesta ja ovat ”palvelutuotannon sopeutusten” varjolla karsimassa tuikitärkeitä julkisia palveluja. Tarhonen ei halua katsoa menoa sivusta.

– Pakko ottaa kantaa paikallisiin kysymyksiin. Porvarilla on vain pahat mielessä, hän sanoo.

Leikkauksille on vaihtoehtoja

Kommunistit lähtevät siitä, että kunnissa palvelut on tuotettava omana toimintana. Ulkoistukset ja yksityistämiset tulevat ajan mittaa kalliimmaksi. Tästä on näyttöä monelta paikkakunnalta. Usein kunta onkin palannut tuottamaan itse palveluja, koska se tulee edullisemmaksi.

SKP ei myöskään hyväksy palvelujen leikkauksia. Kunnallisten palvelujen rahoittamiseksi on olemassa ratkaisuja.

Pääomatuloja on alettava verottaa kunnallisverotuksessa kuten muitakin tuloja. Tämä tuottaisi kunnille noin 1,5 - 2 miljardia euroa vuodessa – Nurmijärvelläkin kelpo summan.

Kuntien valtionosuuksia ja osuutta yhteisöveron tuotosta on lisättävä. Kunnallisvero on muutettava myös aidosti progressiiviseksi palkkatulojen tapaan.

Kuntien taloutta voidaan ja pitää vahvistaa kehittämällä omaa, kunnallista liiketoimintaa.

Asukkaiden ääni valtuustoon

Seppo Tarhosella on pitkä tausta kommunistisessa toiminnassa jo 1970-luvulta, niin nuorisoliitossa kuin puolueessa. Hänen kotialueellaan Rajamäellä nähtiin syksyllä myös SKP:n Uudenmaan piirin pyörittämä soppatykki, joka tarjosi maksutonta ruokaa ja mahdollisuuden keskustella politiikasta vähän radikaalimmasta vinkkelistä. Nyt soppatykkitoiminta on telakalla koronan takia, mutta varmasti epidemian hellitettyä myös Rajamäellä nähdään taas punaista väriä.

– Nuoret ovat kiinnostuneita kommunismista ja marxilaisuudesta. On tärkeää pitää keskustelua yllä, sanoo Tarhonen.

Hänen mukaansa Nurmijärvellä on politiikan suuntaa muutettava.

– Palvelujen leikkausten ja supistamisten linja on väärä. Ei näin, paaluttaa Seppo Tarhonen ja lupaa viedä asukkaiden ääntä valtuustoon vasemmalta ja vahvasti.