Ei sotaa vaan rauhaa

20.5.2022

Kuva: Yrjö Hakanen
Kuva: Yrjö Hakanen

Ukrainan alueella on meneillään raaka sota, josta kärsivät eniten ukrainalaiset, mutta myös venäläiset siviilit. Tämän järjettömän sodan kärsimykset ulottuvat Euroopan ja koko maailman väestöön, ennen muuta sosiaalisesti ja taloudellisesti heikompaan osaan

Ukrainan alueella on meneillään raaka sota, josta kärsivät eniten ukrainalaiset, mutta myös venäläiset siviilit. Tämän järjettömän sodan kärsimykset ulottuvat Euroopan ja koko maailman väestöön, ennen muuta sosiaalisesti ja taloudellisesti heikompaan osaan. Eniten menettävät sotivien osapuolien sotilaat, nimittäin henkensä.

Pakolaisten määrä lasketaan jo miljoonissa, eikä kukaan ole laskenut sodan keskeisenä elementtinä olevien talouspakotteiden seurauksista kärsivien märää. Katastrofi on siis valtava ja sen osapuolet eivät rajoitu pelkästään Ukrainaan ja Venäjään. Välillisesti myös Suomi on sotkettu siihen aseviennin ja Nato-kiiman kautta.

Kommunistien perinteisen näkemyksen mukaan sota on politiikan jatkamista toisin keinoin. Niin on tässäkin tapauksessa, vaikka sitä ei sotapropagandan takaa helposti ehkä tunnistakaan. Sodan seuraukset fyysisesti ja hybridisota peittävät totuuden puolin ja toisin.

Ukrainan kriisin taustalla ovat Neuvostoliiton hajottamisen seuraukset, jotka oirehtivat enemmän tai vähemmän laajasti eri alueita koskien. Sotaan asti kärjistyivät tilanteet muun muassa Kaukasuksen alueella ja Georgiassa. Ukrainan osalta sodan kaltainen tilanne on ollut ennen nykyistä eskaloitumista päällä jo kahdeksan vuotta.

Huomiotta ei voida jättää myöskään syvää sosiaalista murrosta koko entisen Neusvostoliiton alueella. Syvät ristiriidat kulminoituivat näkyvästi myös kansallisuuksien välisiksi ristiriidoiksi.

Ehkä vaikuttavimpana on ollut isovenäläisyyden nousu. Politiikan sisältö ennen nykyistä kriisiä on ollut siis Neuvostoliiton hajottaminen ja taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoistaminen. Toisaalla finanssipääoman määrätön kasautuminen ja keskittyminen entistä harvempiin käsiin.

Nyt tämän politiikan seurauksia yritetään ratkoa huonoimmalla mahdollisella tavalla eli sodalla. Tämä sota ei ole jäänyt pelkästään entisen Neuvostoliiton alueen kysymykseksi, vaan siihen on osapuolina välittömästi tai välillisesti osallistumassa USA, EU ja Nato. Myöskään suurvalta Kiina ei ole jäänyt pelkästään peukaloitaan pyörittelemään.

Suomikin on valtaapitävien toimesta viety mukaan tähän soppaan. Ei ole edes yritetty pitää kiinni perinteisestä puolueettomuuspolitiikasta, joka Urho Kekkosta lainatakseni oli muotoiltu siten, että emme ole puolueettomia sodan ja rauhan kysymyksissä - olemme aina rauhan puolella.

ARTO VIITANIEMI

SKP:n Uudenmaan piirin puheenjohtaja

Järvenpää