Tuki Postin lakolle!

22.11.2019


SKP:n Uuudenmaan piirikomitean lausunto Postin lakosta

Tuki Postin työntekijöiden lakolle

 

Postin työntekijät ovat joutuneet paljon vartijoiksi, kun he ovat asettuneet vastustamaan lakkoilun keinoin työnantajien pyrkimyksiä heikentää työntekijöiden työehtoja ja avaamaan päätä työehtojen shoppailulle. Kyse on laajamittaisesta EK:n ja oikeiston hyökkäyksestä työntekijöiden oikeuksia vastaan, joka kulminoituu postilaisten taisteluun, mutta se koskettaa myös eri ammattialoja laajasti.

 

Postin työntekijöiden ammattiliitto tarvitsee kaiken mahdollisien tuen muilta ammattijärjestöiltä. SKP:n Uudenmaan piirijärjestö tukee omalta osaltaan postilaisten lakkoa.

 

Kiky-sopimuksella tehtiin massiivinen tulonsiirto työntekijöiltä työnantajille muun muassa pidentämällä työaikaa maksamatta siitä palkkaa, leikkaamalla julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja ja siirtämällä työnantajien sotu-maksuja miljardeittain työntekijöiden maksettavaksi. Nyt EK ja muut oikeistotahot pyrkivät jatkamaan tätä linjaansa liittokohtaisilla työehtosopimuksilla. On todennäköistä, että kaikkien alojen työehtoneuvottelujen pöydissä on esityksiä uusista heikennyksistä työntekijöiden työehtoihin.

 

SKP:n Uudenmaan piirijärjestö katsoo, että uusliberaali kiky-linja on johtanut pääsääntöisesti vain tulonjaon syvenemiseen palkansaajien tappioksi ja pääomapiirien voittojen kasvuun. Kiky-politiikan sijaan on välttämätöntä kääntää tulonjakokehitys toiseen suuntaan. Se on ostovoiman lisäämisen ja työllisyyden parantamisen kannalta keskeinen kysymys. Naisten häpeällisen palkkakuopan täyttäminen on tässä suhteessa aivan keskeinen tavoite. Kaikenlainen työehtosopimuksilla shoppailu on kriminalisoitava.

 

Työajan lyhentäminen on toinen suurempi ja välttämätön rakenteellinen muutos. Työaikojen pidentämispyrkimysten sijaan on otettava tavoitteeksi työajan lyhentäminen kuuteen tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa.

 

Valtion omistajaohjauksella tulee estää pyrkimykset heikentää työntekijöiden työehtoja.

 

21.11.2019

 

SKP:n Uudenmaan piirikomitea

 

 

Liitteet