Työn keventäminen ratkaisuksi kuormitukseen- Tiedonantaja 22.5.2020

26.5.2020


Hoivatyö on kärsinyt vuosikausia ylikuormituksesta, koska alalle ei ole palkattu riittävästi tekijöitä. Suomen kommunistisen puolueen ay-ryhmä vaatii työajan lyhentämistä 30 tuntiin viikossa.

Moni kuntasektorin työntekijä on joutumassa jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle 10 vuoden kuluessa. SKP:n ay-ryhmä esittää erittäin tarpeellisen kysymyksen siitä, hyväksymmekö todella työelämän, joka vammauttaa pysyvästi ja johtaa työkyvyttömyyteen yli 30 prosentin todennäköisyydellä?

Koronakriisi on pysäyttänyt yhteiskuntaa tavalla, joka antaa meille hyvän mahdollisuuden parantaa työelämää. Kriisi pakottaa arvioimaan työelämää uudella tavalla ja niin, että se koskettaa entistä useampia henkilökohtaisesti. Monet matalapalkkaiset työt ovat välttämättömiä, eikä niitä voi keskeyttää tai siirtää etätyöksi, vaikka työturvallisuus on viruksen takia suuresti heikentynyt.

– Hoivatyö on kärsinyt vuosikausia ylikuormituksesta, koska alalle ei ole palkattu riittävästi tekijöitä. Sama ongelma on myös monella muulla fyysisesti tai henkisesti kuluttavalla alalla. Tähän tulokseen on päätynyt Suomen suurin eläkevakuuttaja Keva, joka huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista, toteaa SKP:n ay-ryhmän puheenjohtaja Martti Vaskonen

Kevan helmikuussa 2020 julkistama selvitys paljasti, että joka kolmas kuntasektorin työntekijä jää eläkkeelle 10 vuoden kuluessa. Hoiva-nimikkeellä eläköityviä on 43 000 ja heistä joka kolmas jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Sama kohtalo on muillakin fyysistä työtä tekevillä sotelaisilla kuten sairaala- ja laitosapulaisilla tai kiinteistöhuollon työntekijöillä. Täyttä työkyvyttömyyseläkettä edeltää useimmiten osatyökyvyttömyyseläke ja sen kokevat myös monet yksityisen sektorin työntekijät samalla tavalla.

– Suuri kysymys kuuluukin: hyväksymmekö työelämän, joka vammauttaa pysyvästi ja johtaa työkyvyttömyyteen yli 30 prosentin todennäköisyydellä, vai emme, kiteyttää Vaskonen.

SKP:n ay-ryhmän vaihtoehto ylikuormitukselle on työn keventäminen ja tämän tarpeen nykyinen poikkeustilanne tuo hyvin esille. Suomen kansantalous on ollut pitkään erittäin tuottava, eikä ole mitään syytä, mikä pakottaa jatkamaan terveydelle tuhoisaa järjestelmää.

Suomen kommunistisen puolueen ay-ryhmä vaatii työajan lyhentämistä 30 tuntiin viikossa. Se tulee tehdä ansiotasoa alentamatta, mutta se vaatii työn ja tulojen uudelleen jakamista. Tilanteen parantaminen vaatii ensinnäkin asian esillä pitämistä keskusteluissa. Joukolla voimme nostaa aloitetta työajan lyhentämisestä paremmin julkisuuteen ja liittojen johdon tietoon. Muutos tässäkin asiassa lähtee kentältä työläisten, aktiivien, ammattiosastojen ja -yhdistysten toimesta. Kaikki mahdollinen tuki työajan lyhentämisen aloitteelle on tarpeen.