Nuoriso, maahanmuutto ja jengit - Todellisuus uutisotsikoiden takaa

Nuoret joutuvat usein paheksunnan kohteiksi pelkästään omalla olemassaolollaan julkisilla paikoilla. Nykyisin erityisesti maahanmuuttotaustaiset nuoret saavat Suomessa monia leimoja ja heistä puhutaan usein samassa lauseessa jengien ja häiriökäyttäytymisen kanssa. Huumeet ovat myös usein mukana asenteellisissa demonisointipuheissa.


Toisin kuin uutisoinnista ja valtavirtakeskusteluista voisi päätellä, jengit ja nuorisojengit eivät kuitenkaan ole mikään uusi asia. Viime vuosisadan lopulla käytiin eräiden moottoripyöräjengien välisiä verisiä sotia Pohjoismaissa, Suomea myöten. Helsingissä on nuorisojengejä pyörinyt vielä 1990-luvulla. Huumekaupasta puhuttaessa tulee ottaa huomioon niiden monimutkaiset ketjut, hierarkiat ja linkit, jotka ulottuvat aina veroparatiiseihin asti.


Yhteiskunnan osattomat, syrjäytetyt, yhteiskunnan ulkopuolelle jätetyt nuoret ovat usein rikollisjärjestöille helppo kohde. Syrjivät ja päähän potkivat rakenteet ovat usein nuorten ongelmien taustalla. Vuosikymmeniä jatkunut leikkauspolitiikka sosiaalipalveluista heijastuu niin ikään nuoriin, joilta ollaan viemässä yhä enemmän pois tulevaisuuden näköaloja.


Todellisuus uutisotsikoiden takaa


Mitä tapahtuu Ruotsissa tällä hetkellä, liittyy laajemmin huumekaupan rakenteiden muutokseen Euroopassa. Samalla tavalla kuin 90-luvulla moottoripyöräjengien välinen sota Pohjoismaissa oli osa laajempaa tilannetta Euroopassa.  


Keskustelutilaisuudessa tullaan käymään tätä ylätason rakennetta järjestäytyneessä rikollisuudessa ja ennen kaikkea miten se heijastuu meidän kaikkien arkeen esimerkiksi nuorison kautta.


Keskustelutilaisuudessa myös käydään nuorten asiantuntijoiden kautta nuorison todellisuutta nykyisessä tilanteessa ja kuinka paljon se täsmää uutisotsikoiden kanssa.



Keskustelutilaisuuden puhujat Jenny Kasongo, Vasemmistonuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja SAMHA järjestön edustaja sekä toimittaja Ari Sardar.