Aikamme huutaa muutosta

7.2.2023

Tänä keväänä on jälleen kyse isoista asioista. Sanna Marinin hallituksen taivalta ovat värittäneet militarismi, epädemokraattinen ja yksipuolinen Nato-prosessi, hoitajien pakkotyölaki, ongelmia ratkaisematon sote-uudistus sekä tekemättä jääneet vahvemat toimet ihmisten toimeentulon parantamiseksi ja ympäristökriisin torjumiseksi. 

Kokoomus- ja persuvetoinen eduskuntaoppositio ei tarjoa tippaakaan parempaa vaihtoehtoa. Petteri Orpon pääministerihaaveissa siintää paluu Juha Sipilän leikkauslistoihin sekä mielusa yhteistyö tarvittaessa persujen kanssa. Ihmisoikeuksien sivuuttaminen ja ihmisten eriarvoistaminen ei ole ollut kokoomukselle ja persuille ikinä mikään ongelma - se on niiden politiikan perusta. 

Työläiset ja vähävaraiset maksajina

Vaalikampanjoissa isot puolueet ovat tunnettuja monenlaisista lupauksistaan. Marinin hallituksen puolueet ovat jättäneet monet vaalilupauksensa toteuttamatta ja oikeisto verhoaa kylmäkiskoista politiikkaansa kauniilla puheilla siitä kuinka olemme muka samassa veneessä. Oikeasti mitään yhteisiä talkoita ei ole nähtykään vaan työläiset ja vähävaraiset ovat kerta toisensa jälkeen joutuneet kriisien maksajiksi. Rikkaat ja eliitti saavat jatkaa voittojen repimistä työläisten tekemästä työstä maksamatta pääomista ja sen tuotoista veroja edes EU-maiden keskitason verran. 

Valtaa pitävien poliitikkojen populistiset lupaukset muuttuvat koko ajan yhä irvokkaammiksi. Hyvinvointivaltion rippeiden ja luonnon tuhoaminen jatkuu, vaikka puolueet aina silloin tällöin vaihtavatkin hallituksen ja opposition väliä. 

Eduskuntapuolueet uskovat sokeasti markkinoiden voimaan eivätkä kykene näkemään koko kapitalistisen systeemin olevan mätä. Siksi ne kiillottavat ihmisten arjen turvasta leikkaamisen hienoilla korulauseilla. Kommunistit eivät lähde tähän ihmisten vedättämiseen mukaan. Me olemme kansan puolella. 

Populistisia puheita ja lupauksia on pyörinyt myös vuoden alusta voimaan astuneen sote-uudistuksen ympärillä, jota on pyritty hurraamaan saavutuksena. Vaikka uudistusta on jumpattu usean hallituksen toimesta, ei keskeisimpiä ongelmia ole edelleenkään ratkaistu. 

"Kommunistit eivät lähde ihmisten vedättämiseen mukaan. Me olemme kansan puolella."

Suurin puute sote-palveluissa on riittämätön rahoitus ja alibudjetointi, joka vaikuttaa ihan suoraan palvelujen ja hoidon saatavuuteen ja tasoon. Menokehysten sijaan talouspolitiikkaan tarvitaan hyvinvointikehys - on kartoitettava ihmisten todelliset palvelutarpeet ja myönnettävä niihin riittävä rahoitus. 

Työntekijöitä tarvitaan julkisiin palveluihin lisää. Työntekijöille kuuluu tärkeästä työstään kunnollinen palkka. 

Rakennetaan rauhaa - torjutaan ympäristökriisi

Kansalaistoiminta on haastavaa - silti sitä ei voi jättää tekemättä. Vaatimuksia ja ratkaisuja muun muassa julkisen työllistämisen lisäämiseksi, toimeentulo-ongelmien ja asunnottomuuden poistamiseksi, rauhan rakentamiseksi sekä ympäristökriisin torjumiseksi on mahdollista tuoda kuuluville, kun yhteisiä tavoitteita omaavat ihmiset liittyvät yhteen. Ja vaikka kansalaistoiminnan 'tehtävälistalla' olevat asiat ovatkin hankalia ja vakavia, niin aktivismi ja yhdessä tekeminen on myös sosiaalista toimintaa ja hauskaakin sellaista. 

Äänestä protesti - äänestä kommunisteja 

Nyt vaaleissa kannattaa huomata, että äänestämättä jättäminen ei ole neutraali mielipide tai varsinkaan protesti, sillä mikäli me työläiset emme käytä äänioikeuttamme, poliittinen eliitti vakiinnuttaa entisestään valtaansa ja työläisten arkea kurjistavaa suuntaa. Rikkaat äänestävät varmasti. 

Vaaliuurnilla on jälleen mahdollisuus päättää annatko äänesi hyvinvoinnin romutuksen jatkamiselle ja syvenemiselle vai uskotko, että muutos parempaan on mahdollinen yhdessä muiden muutosta haluavien, joukkoliikkeiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa tehtävällä työllä. Mikäli jälkimmäinen kuulostaa paremmalta, on ääni kommunistille juuri oikea suunta.

JIRI MÄNTYSALO

SKP:N UUDENMAAN PIIRIN PUHEENJOHTAJA