Kaikki tuki kurdien taistelulle

31.1.2023

Kuva: Toivo Koivisto

Pohjois-Syyrian Rojavan kurdipuolustusjoukoilla (YPG) on yli 70 000 aseistettua miestä ja naista. Kurdit ovat olleet avainroolissa islamistisen ISISin kukistamisessa ja alueella tärkeän Raqqan kaupungin vapauttamisessa ISISin hirmuvallan alta.

Nyt kurdeja uhkaavat pohjoisesta Nato-maa Turkin valtio ja sen jihadistiset palkkasotilaat.

Bedran Ciya Kurd on Rojavan varahallituspäällikkö ja ulkosuhteiden osaston puheenjohtaja. Hän kertoo, että Turkki ja sen tukemat joukot hyökkäävät päivittäin siviilejä ja infrastruktuuria vastaan joko hävittäjäkoneiden tai tykkien avulla. Muun muassa vesi- ja energialaitoksia, kouluja ja terveyskeskuksia on tuhottu järjestelmällisesti ja tarkoituksellisesti.

Bedran Ciya Kurdin mukaan jatkuvana uhkana on Turkin maahyökkäys ja uusien Syyrian alueiden miehittäminen.

Turkin hallinto yrittää siirtää kurdiväestöä pois ja tekee päivittäin joukkomittaisia murhia, joiden tavoitteena on kurdikansan tuhoaminen. Turkki myös tukee aiemmin vallasta syöstyjen ISIS:n solujen toimintaa.

Bedran Ciya Kurd on huolissaan siitä, että Turkin hallinto uhkaa koko kansainvälistä turvallisuutta tukemalla omassa suurvaltapolitiikassaan islamistisia ääriyhmiä.

Turkin diktaattoria vastaan

Suomen ja Ruotsin solmima sopimus Turkin kanssa liittyen maiden mahdolliseen Nato-jäsenyyteen on merkinnyt sitä, että Turkin valtioterrori kurdeja kohtaan onkin muuttunut ”terrorismin vastaiseksi toiminnaksi”. Suomi on ollut hiljaa Turkin suorittaman kansanmurhan edessä. Valtiojohto on todennut, että ”Turkin turvallisuushuolet ovat Suomenkin turvallisuushuolia”. Tämä merkitsee suoraan sitä, että Suomi ei vain hyväksy vaan on mukana tukemassa Turkin diktatuurin suorittamaa kansanmurhaa Pohjois-Syyriassa.

Suomen kommunistisen puolueen mielestä on käsittämätöntä, miten Suomen hallinto tällä hetkellä veljeilee Turkkia johtavan diktaattori Recep Tayyip Erdoğanin kanssa ja osallistuu samalla kurdeihin kohdistuvaan vainoon.

SKP tukee jatkossakin kurdien oikeutettua taistelua kansansa puolesta Turkin hirmuhallintoa vastaan.

Turkin diktaattorin edessä nöyristely on paitsi lyhytnäköistä myös vaarallista kaikille. Turkin diktaattori Erdoğan ei tule tyytymään kurdien nujertamiseen. Kurdien rinnalle asettuminen ja samalla muidenkin Turkin valtapyrkimysten rajaaminen niin Kreikan saarien, Kyproksen kuin Afrikankin suhteen on ainoa tapa pysäyttää diktaattorin vaarallinen suunnitelma ennen kuin on liian myöhäistä.