Kommunistit eduskuntavaaleihin Uudellamaalla

1.11.2022

Kommunistit eduskuntavaaleihin Uudellamaalla

Suomen kommunistinen puolue asettaa Uudellamaalla ehdokkaita kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

Uudenmaan piirikomitea on nimittänyt ehdokkaiksi Heikki Ekmanin, Jari Karttusen, Ossi Kähmin, Thea Lausan ja Jiri Mäntysalon Vantaalta, Jukka Ahokkaan Lapinjärveltä sekä Matti Christensenin Keravalta.

SKP:n Uudenmaan piirikomitea toteaa, että eduskunnasta puuttuu tällä hetkellä radikaali vasemmistolainen vaihtoehto, joka asettuu selvästi vastustamaan kapitalismia ja sotilaallista liittoutumista ja puolustaa rauhaa, solidaarisuutta, työtä tekevien ja vähävaraisten etuja.

Sanna Marinin hallitus tukee asevarustelua ja kansainvälistä sotateollisuutta, vie Suomea sotilasliitto Natoon eikä halua toimia kansainvälisesti aktiivisesti rauhan saavuttamiseksi Ukrainan sodassa. Hallitus ei suostu vähentämään suurpääoman valtaa tai verottamaan rikkaita vaan tyytyy korkeintaan kosmeettisiin korjauksiin tilanteessa, jossa suomalaista hyvinvointivaltiota on purettu jo vuosikymmeniä.

Koko eduskunta toimii kokoomuslaisen ideologian mukaan, jossa markkinat ja voitontavoittelu määräävät ja julkisen sektorin kontolle jää tappioiden korvaaminen. Viimeistään hoitajien työtaisteluoikeutta rajoittavan pakkotyölain hyväksyminen osoitti, että eduskunnasta ei löydy pienipalkkaisten, naisvaltaisten alojen työntekijöitä puolustavaa voimaa.

Eduskuntapuolueet eivät myöskään ota vakavasti aikamme pahimpia kriisejä, ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Hallituksen toimet ovat riittämättömiä ilmastokatastrofin estämiseksi tai edes jarruttamiseksi. Kommunistien mielestä tarvitaan järjestelmätason ja koko yhteiskunnan perustan kattava muutos, jotta elintapamme saadaan kestävälle uralle. SKP:n mielestä tämä edellyttää muun muassa sähkölaitosten ja energiayhtiöiden kansallistamista. Sähkön tuotantoa ja jakamista ei olisi koskaan saanut luovuttaa yritysten voitontavoittelun piiriin.

Yhtenä konkreettisena vaatimuksena kommunistit esittävät yleisen työajan lyhentämistä kuuteen tuntiin päivässä tai 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta. Työn tuottavuuden kasvu ja sen tulosten oikeudenmukaisempi jakaminen tekevät sen mahdolliseksi. Työajan lyhentäminen tulee toteuttaa niin, että luodaan uusia työpaikkoja eikä kiristetä työtahtia.