Sairaanhoitajat kamppailevat terveydenhoidon puolesta

19.10.2022

Suomen kommunistisen puolueen Uudenmaan piiri antaa täyden tukensa sairaanhoitajien kamppailulle suomalaisten terveydenhoidon pelastamiseksi.

Valtio ja kunnat ovat vastuussa terveydenhoidon huonosta nykytilasta ja synkästä tulevaisuudesta. Hallitus ja kuntien päättäjät ovat määritelleet sote-alueiden taloudelliset resurssit liian pieniksi. Valtio ja kunnat määrittelevät budjettia laatiessaan, mihin niiden tulot käytetään ja miten ne hankitaan. Päätöksien lähtökohtana tulisi olla kaikkien ihmisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtiminen. Veronkevennykset ja veronkiertomahdollisuudet ovat suosineet suurituloisia ja pienentäneet verotuloja. Toisaalta tilannetta on kärjistetty yhteiskunnan peruspalveluiden huonontamiseen johtaneilla valinnoilla. Äskettäisistä valinnoista on ollut merkittävin ja kauaskantoisin: hävittäjät ennen terveydenhoitoa. Terveydenhoidon resurssien vähentäminen kohdistuu erityisesti pienituloisiin.

Tilannetta kärjistää entisestään se, että hallitus valmistelee lakeja, jotka rajaavat hoitajien mahdollisuutta puolustaa oikeuksiaan. On käsittämätön, että työläinen pakotetaan töihin sakon uhalla tilanteessa, jossa hän kieltäytyy menemästä töihin nimenomaan työssä ilmenevien puutteiden takia. Kritiikkimme ay-toiminnan perusteettomasta estämisestä ja asemenojen kasvattamisesta muun yhteiskunnan kustannuksella kohdistuu erityisesti hallituksen vasemmistopuolueille.

Hallituksessa istuu avainasemassa itseään työväenpuolueiksi kutsuvia puolueita. SKP:n Uudenmaan piiri tuomitsee tämän petoksen työväenluokkaa kohtaan.

Hallituksen toimettomuuden seurauksena potilasturvallisuus on mitä suurimmassa määrin vaarassa. Avaimet hoitaja kiistan ratkaisuun ovat hallituksella: lisää määrärahoja sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä lisää hoitajia ja muuta hoitohenkilökuntaa.

Pääsyynä terveydenhoidon huonoon tilanteeseen on sairaanhoitoalan jälkeen jääneet palkat ja huonot työolosuhteet. Tästä on seurannut laajamittainen sairaanhoitajien siirtyminen muihin ammatteihin. Superin ja Tehyn vaatimukset terveydenhoitohenkilökunnan palkkojen nostamisesta ovat perusteltuja ja oikeutettuja.