SKP kiittää tuesta - Uudenmaan piirin puheenjohtajan analyysia eurovaalituloksesta

10.6.2024

Piirin puheenjohtaja Jiri Mäntysalo kuvattuna piiritoimistolla, paidassaan lukee "Tax the Rich" ja taustalla näkyy kirjoja kirjahyllyssä sekä muun muassa Leninin patsaita.
SKP:n Uudenmaan piirijärjestön puheenjohtaja Jiri Mäntysalo.

Eurovaalien tuloksessa riittää jälleen paljon analysoitavaa ja pohdittavaa. Ensinnä lausun suuren toverillisen kiitoksen sinulle, joka olet protestoinut sotaa ja äänestänyt SKP:n ehdokasta! ❤️☮ 

Valtakunnallinen äänimäärämme oli yli 2800 ja Uudellamaalla 428 - olimme neljän äänen päässä viime eduskuntavaalien Uudenmaan äänimäärästä. Piirimme tai puolueen toimesta vaalimainontaan ei juuri käytetty näissä vaaleissa rahaa - panostamme vahvasti ensi kevään alue- ja kuntavaaleihin! Myös matala äänestysaktiivisuus söi tietysti äänimääräpotentiaaliamme. Lopputulemana sanoisin, että SKP:n tulos oli tilanne nähden varsin kelpo, ja uusmaalaisten ehdokkaiden näkyvyys ja kannatus antaa ponnahduslautaa paikallisesti alue- ja kuntavaaleihin.

Selvää on, että vasemmistoliiton iso kannatus on vahvasti Li Anderssonin tunnetun profiilin ja henkilöitymisen ansiota. Vaalitulos osoittaa, ettei pelkkiä gallupeja tuijottamalla näe poliittista tilannetta. Monet meitä lähimpänä olevat äänestäjät päätyivät valitsemaan Lin taktisista syistä. Silloin, kun tavoitteet ylittävät vaalikausiajattelun ja politiikan päämääränä on rakenteelliset yhteiskunnalliset ja taloudelliset muutokset, ei taktikointa auta niitä saavuttamaan.

Muualla Euroopassa enemmän nähtyä äärioikeiston nousua ei tapahtunut Suomessa, vaan persujen kannatus laski roimasti. Kun hallituspuolueiden väliset erot ovat koko ajan kaventuneet, onko persujen kannattajakunnassa ollut jopa jonkin verran siirtymää kokoomuksen äänestäjiksi, osin henkilösyistä? Hallitukseen kohdistuneesta kritiikistä isoimman ryöpyn on myös saanut persut. Kokoomuksen kannatus ei yllättänyt, sillä heillä on vankka ja varsin muuttumaton kannatuspohja - rakoilun varaa olisi hyvä kyetä saamaan ihmisoikeus-, ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksissä, vielä nyt kun kiintiöäänenä monissa vasemmiston tehtävälistalla olevien asioiden parissa toiminut Sirpa Pietikäinen ei päässyt enää jatkokaudelle.

Ei epäilystäkään, etteikö uusikin europarlamentti tulisi tukemaan militarismia, ihmisoikeusloukkauksia, kansojen elinolojen heikentämistä sekä julmaa politiikkaa turvaa hakevia kohtaan, jossei sitten tarpeeksi moni poliitikko satu ottamaan järkeä käteen. Jo siksi tarvitaan sitkeää kansalaisyhteiskuntaa ja ulkoparlamentaarista toimintaa.

Tällä hetkellä näyttää, että Europan parlamentin vasemmistoryhmä kykeni turvaamaan ryhmäkoonsa muutaman paikan menetystä lukuunottamatta. Toivotaan, että ryhmä pysyy parlamentissa yhdessä ja erilaiset kannat sallitaan vaikkapa Ukrainan aseavun kysymyksessä (viitaten Li Anderssonin kommentteihin, joissa tuki ryhmän hajottamista, mikäli kriittisimmät äänet pääsevät jatkokaudelle). Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Walter Baier kommentoi vaalituloksia tuoreeltaan (avautuu uuteen välilehteen).

Me kommunistit tulemme olemaan luottamuksen arvoisia rehellisiä tekijöitä jatkossakin, teemme paljon työtä järjestöissä ja kansalaisyhteiskunnan laajalla kentällä sekä suuntaamme lujasti ensi kevään alue- ja kuntavaaleihin, joissa päätettävinä on kuntien ja hyvinvointialueen tulevaisuuteen, aloitteellisuuteen, asukkaiden palveluihin, oikeuksiin, hyvinvointiin, terveyteen sekä päätäntä- ja vaikutusvaltaan liittyviä todella kriittisiä teemoja. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on mahdollista äänestää valtuustoihin sitkeästi asukkaiden parhaaksi toimivia kommunisteja ja valita uusi suunta politiikalle - vanhat puheet ja kurjistavat toimet on jo kuultu ja nähty! Tervetuloa ehdokkaaksi ja vaalityöhön mukaan!

Mitä mieltä sinä olet vaalituloksesta ja poliittisesta tilanteesta?

Solidaarisuutta ja lämpöä 🌞