SKP osallistuu vuoden 2024 eurovaaleihin – ensimmäiset uusmaalaiset ehdokkaat asetettu

12.9.2023

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea päätti elokuun 2023 kokouksessaan osallistua ensi kesäkuun eurovaaleihin. SKP on suomalaisista vaaleihin osallistuvista vasemmistopuolueista ainoa Euroopan unionin jäsenyyttä vastustava puolue. Lisäksi SKP on ainoa suomalainen Euroopan vasemmiston jäsenpuolue.


Oikeistohegemonia jyrää alleen pienen ihmisen, työläisen ja luonnon, niin Suomessa kuin Euroopankin tasolla. EU-oikeisto ja suomalainen EU-mielinen oikeisto vieläpä tukevat toisiaan tässä kurjistusretkessä. Toisaalta on myös EU-kriittisempi äärioikeisto, joka luo painetta kiinnostuneiden EU:n päättäjien suuntaan, jotka herkällä korvalla kuuntelevat kulmikkaampia sukulaisiaan. Linnake-Eurooppa ja erilaiset pakolaisten estämissopimukset ovat osoituksena maahanmuuttovastaisemman oikeiston synnyttämän paineen menestyksellisyydestä. Sen parempaa vaihtoehtoa eivät tarjoa EU-vastaisemmat nationalistiset oikeistovoimat, jotka ajavat vain sorron siirtämistä paikalliselle tasolle, eristäen samalla työväenluokan internationalismista. 


Siksi kommunistista vaihtoehtoa tarvitaan. On torpattava talouskuri ja yleinen taantumuksellisuus, eurooppalaisella ja kansallisella tasolla. On alettava vaatimaan toisenlaista, työväen etuja ajavaa Eurooppaa. SKP:n uusmaalaiset ehdokkaat ovat lähdössä haastamaan vaihtoehdottomuuden narratiivia osoittaen, että vaihtoehtoja vallitsevalle työläisen ja luonnon tappolinjalle on. Osoittakaamme, ettemme kannata riiston globalisointia, emmekä muurien taakse kätkeytyvää kansallista sovinismia. Rakennetaan työväen Eurooppaa!


Elokuun keskuskomiteassa asetettiin ensimmäiset yhdeksän SKP:n ehdokasta, joista uusmaalaisia ovat Jiri Mäntysalo, Heikki Ekman sekä Jari Karttunen.