Vt. piirisihteerin Heikki Ekmanin luontoaiheinen mielipide Helsingin Uutisissa

11.9.2023

"Kehitys on aina positiivista. Ilolla on saanut seurata raitioliikenteen laajentumista yhä laajemmille alueille. Tämä parantaa saavutettavuutta ja helpottaa ihmisten liikkumista alueiden välillä. Näin on myös Viikin kohdalla.

Ongelma on, että tässäkin asiassa tunnutaan menevän tehokkuus ja lyhytnäköinen voitontavoittelu edellä. Tulevalle raitiolinjalle toivotaan paljon käyttäjiä, lippujen ostajia. Suunnitelmissa onkin rakentaa alueelle lisää asuntoja. Rakennuskohteeksi on esitetty Viikin peltoja. Esitys ei ole uusi, mutta nyt raitiolinja olisi tuomassa lisää painoa rakentamissuunnitelmille.

Tämä on lyhytnäköistä. Asiaa on kritisoitu esimerkiksi Yliopisto-lehdessä, jossa huomautetaan suunnitellun rakentamisen vaikuttavan haitallisesti peltoalueen koeviljelmiin. Riittääkö tutkimukselle enää tila? Helsingillä ei ole liikaa maaseutumaista maisemaa eikä juuri puustoakaan ole betonimetsien keskellä. Betonipinta-alaa sen sijaan kyllä alati kasvatetaan luonnon ja viihtyvyyden kustannuksella. Luonnon positiivinen vaikutus mielenterveyteen on yleisemmässä tiedossa. Tulee myös mieleen, kun presidentti Sauli Niinistö motivoi tässä hiljattain liikkumaan. Asukkaita lähellä olevat aidot viheralueet motivoisivat tähän varmasti vielä enemmän.

Viheralueiden alituinen kaventaminen sopii mielestäni huonosti yhteen vihreiden arvojen kanssa, joita Helsingissäkin on viime aikoina puheissa korostettu. Taannoin meni läpi esitys, jossa on tarkoitus rakentaa Malmin vanhan lentoaseman luontoalueelle. Itä-Helsingissä Rastilan ja Vuosaaren luontoalueet ovat joutumassa uhan alle. Seuraavaksi Lauttasaaren virkistysalueet ja Viikin pellot. Mitä luontoa Helsinkiin pian enää jää? Monet eivät useinkaan pääse kauempana oleville metsäisemmille alueille (Seurasaari, Keskuspuisto, Sipoonkorpi joinakin esimerkkeinä). Eikö kaikilla asukkailla tulisi olla oikeus avarampiin luontoalueisiin? Urbaanit, viimeisen päälle hoidetut puistoalueet harvoine puustoineen eivät puunkaatokoneiden jättämää aukkoa korvaa.

Helsingissä on kymmeniä tuhansia tyhjillään olevia asuntoja. Eikö jatkuvan rakentamisen sijaan prioriteettina tulisi ennemminkin olla näiden tyhjien asuntojen ja tilojen asuttaminen ja korkeiden vuokrien alentaminen? Vihreät arvot joutaisivat näkyä puheiden lisäksi enemmän käytännössä."

Kommentoi Heikki Ekman

Mielipideteksti myös luettavissa  HU:n sivuilta.